szemlÉLETváltás: láss tovább!

Nem elsősorban képességeinktől vagy tehetségünktől, sokkal inkább szemléletünktől függ, hogyan valósítjuk meg magánéleti és üzleti céljainkat.
A fejlődésfókuszú szemléletmód (growth mindset) elmélete Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszorának nevéhez fűződik. Dweck műve (Szemléletváltás - A siker új pszichológiája), egyike azoknak a könyveknek, amelyeket Bill Gates is meghatározónak érez saját életszemlélete formálásában.

► Az emberek egy része úgy gondol az intelligenciára és a képességekre, mint velünk született, megváltoztathatatlan természetes adottságokra. Ők azok, akikre az úgynevezett rögzült szemléletmód (fixed mindset) jellemző.
Ennek a rabja számos vállalatvezető azáltal, hogy ő maga nem hisz az egyéni fejlődésben, ezáltal gyakran aláássa a vállalati képzések sikerességét.

► Ezzel szemben a növekedésfókuszú szemléletmód (growth mindset) alapja az a meggyőződés, amely szerint az ember alapvető tulajdonságai kellő erőfeszítéssel, tapasztalatok vagy mentorálás által fejleszthetők.
Akire a növekedésre alapozott szemlélet jellemző, nagyobb valószínűséggel kezeli sikeresen a kihívásokat.

A Harvard Business Review tanulmánya szerint, a growth mindset alapján működő szervezeteknél 34%-kal valószínűbb, hogy a munkavállaló elkötelezett és 49%-kal valószínűbb, hogy a vállalatnál elősegítik a kreativitást és az innovációt.

Ha tetteinket a fejlődés iránti elkötelezettségünk hatja át, a fejlődés fókuszával tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.